Zoals reeds vermeld reisde ik af naar Kaapstad voor een keuzevak. Het keuzevak had de veelbelovende naam: “Building Future Markets – The Case of Africa”. Veel landen ter wereld hebben last van zeer beperkte of stagnerende groei en sommige landen hebben zelfs een krimpende economie. Een groot aantal bedrijven kijkt voor nieuwe groeimarkten voor een belangrijk deel naar Afrika en Afrikaanse landen.
De professor was een man die inmiddels al op leeftijd was (afgestudeerd in 1967!), maar is Zuid-Afrikaans van oorsprong en brengt veel tijd door op het Afrikaanse continent. Hij begeleidt veel bedrijven bij het opstarten danwel uitbouwen van ondernemingen.
Het vak was puur gericht op het schrijven van een business plan voor het starten van een onderneming op het Afrikaanse continent. De methode die ze hiervoor gebruiken is erg simpel van opzet, maar brengt je terug naar de basics waar het echt om gaat. Heel veel dingen die wij als gewoon beschouwen zijn er daar namelijk niet.
Zo komt het bij voorbeeld veelvuldig voor dat wanneer je een lening verstrekt en betaling op een specifieke vervaldag verschuldigd is deze niet op de vervaldag gedaan wordt, maar 3 of 4 dagen later. De hoofdoorzaak hiervan is het weer. Overvloedige regenval kan wegen voor dagen onbegaanbaar maken en dan met een bromfiets kilometers afleggen over een onbegaanbare zandweg is geen optie. De enige optie is wachten tot alles opgedroogd is en de weg weer begaanbaar is. Mensen hebben een enorme trots, dus de betaling wordt in 99 van de 100 gevallen wel gedaan. De vraag is dus niet of de betaling gedaan wordt, maar wanneer. Een vertraging in betaling is zeer kenmerkend voor zaken doen in Afrikaanse landen, zeker in de binnenlanden.
Het voorbeeld waar we mee moesten werken tijdens de colleges was een kippenboerderij. We moesten alle stappen in kaart brengen van het kopen dan wel zelf uitbroeden van eieren tot aan de verkoop en dan is de vraag waar haal je de eieren vandaan. Kippen schijnen ook niet goed bestand te zijn tegen warmte. Je kunt ze ook niet altijd ophokken zonder ze te vaccineren. Hoeveel kippen kun je je veroorloven met een inkomen van omgerekend 100$ per maand? Ga je ze verkopen op de lokale markt en hoe transporteer je ze daarheen?
Erg belangrijk is dat je in het hele process geen stappen overslaat. Een stap die voor ons simpel lijkt, maar die gemist wordt, kan een grote impact hebben. Er was bij voorbeeld een bedrijf wat telefoonkaarten verkocht voor betaaltelefoons. De goedkoopste kaarten waren omgerekend 25$. De verkoop liep zeer slecht omdat men over het hoofd gezien had dat alleen lagere inkomens van deze betaaltelefoons gebruik maken en het gemiddelde inkomen van lagere inkomens was gemiddeld 100$ per maand. Dus het aanschaffen van een telefoonkaart van 25$ slaat in een klap een gat van 25% in je maandelijkse budget.
Ondanks dat enkele voorbeelden misschien erg simplistisch waren, was het een enorm leuk vak om te doen en heb ik heel veel plezier beleefd in Zuid Afrika.
No comments:
Post a Comment