Sunday, May 10, 2015

Afstuderen in San Francisco - De Ceremonie

De afstudeerceremonie zou plaats vinden in de ochtend, gevolgd door een lunch. De ceremonie vond plaats in het Nourse Theater gelegen op 275 Hayes Street in San Francisco en zou om 10.00 uur beginnen. Iedereen moest er om 09.00 aanwezig zijn om aan te kleden en wat administratieve zaken door te nemen.

De ceremonie wordt ook wel de Cap & Gown ceremonie genoemd wat verwijst naar de Gown (jurk/robe) en de cap. De cap heeft een tassel (kwastje). Deze had het jaar van het afstuderen eraan hangen en dient links over de cap gedragen te worden. Na het officiƫle afstuderen / in ontvangst nemen van het diploma wordt de tassel omgehangen van links naar rechts. Dit symboliseert de overgang van student naar afgestudeerde.

Bij de gown hoort verder een grote shawl die je om je nek over je schouders naar achter hangt en dan met een koordje en een knoop bij elkaar houdt zodat hij niet van je schouders afglijdt. Daarna was het opstellen in kleine groepjes op alfabet en liepen we in duo’s achter een man met een doedelzak het auditorium in waar alle genodigden zaten te wachten.

De ceremonie zelf is vrij standaard. Er waren speeches van de Dean (decaan) Vice-Dean’s, enkele professoren, een externe spreker (een alumnus) en iemand die namens de studenten zou spreken. Tijdens de ceremonie werd ook de “Class Gift” uitgereikt. Voorafgaand aan het afstuderen werd er geld ingezameld voor de “Class Gift”. De Class Gift is een donatie van de studenten aan de school en dit gaat vaak om aanzienlijke bedragen. Voor het bedrag van onze Class Gift (van iets meer dan 100 studenten) kun je zeker een klein appartement of huis kopen. En in de VS is dit de normaalste zaak van de wereld. Nederlandse onderwijsinstellingen kunnen hier nog wat van leren. Tevens werden er enkele awards uitgereikt aan zowel studenten als professoren en werden de top 5% van de afgestudeerden alsmede de top 10%-20% bij naam genoemd. Alles wordt in de US namelijk gerangschikt, in ieder geval de top 5% en top 20%. De rest maakt niet zoveel uit.

Vervolgens moeten alle studenten opstellen in een rij aan de zijkant en werden we een voor een afgeroepen om op het podium te verschijnen en je diploma in ontvangst te kunnen nemen. Na het in ontvangst nemen van de diploma’s waren er nog enkele afsluitende woorden en vervolgens verlieten alle studenten een voor onder begeleiding van muziek de zaal naar de ontvangstruimte waar er gelegenheid was om elkaar te feliciteren. Daarna was het tijd om naar de lunch te gaan. Dit was op loopafstand van het Nourse Theater. Het moet een gezicht geweest zijn om een hele kolonne van studenten met genodigden in deze outfits over straat te zien lopen. Het was een unieke gebeurtenis en zoals gezegd iets waar Nederlandse universiteiten nog wel iets van kunnen leren.

No comments:

Post a Comment